Димитри Чиковани, член на грузинското опозиционно Обединено национално движение (ОНД) и

...
Димитри Чиковани, член на грузинското опозиционно Обединено национално движение (ОНД) и
Коментари Харесай

Грузинското правителство заплашва протестиращи

Димитри Чиковани, член на грузинското опозиционно Обединено национално движение (ОНД) и деен протестиращ против закона за задгранични сътрудници сподели, че е бил атакуван от петима души предходната седмица, обвинявайки държавното управление, че се пробва да сплаши съперниците, цитира думите му " Ройтерс ".

Масови протести избухнаха в столицата Тбилиси през последния месец, откогато Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за така наречен " задгранични сътрудници ".

Активисти и видни фигури от опозицията споделиха, че са били нападнати, в това число опозиционният лидер Леван Хабеишвили, който се появи в Народното събрание с превързана глава и сподели, че е бил обичай от полицията на митинг, оставяйки го със счупени кости.

Чиковани сподели, че се е прибрал у дома в сряда на 8 май, когато петима души са го нападнали, ритали и удряли, откакто е паднал на земята от първия удар. Атаката е била снимана от охранителната камера пред къщата.

" Беше доста бърз и много мъчителен развой... само че преди този момент имаше доста позвънявания и закани. И знам сигурно, че не беше единствено против мен, само че и против хиляди други хора ", сподели Чиковани и добави, че още трима са били нападнати същата нощ.

Говорител на вътрешното министерство отказа да разяснява обвиняванията.

Законопроектът ще изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на задгранично въздействие, налагайки тежки условия за откриване на информация и наказателни санкции за нарушавания.

Правителството на Грузия съобщи, че законът е нужен, с цел да се гарантира прозрачността на задграничното финансиране за Неправителствени организации, да се бори с " псевдо-либералните полезности ", насърчавани от чуждбина, и да резервира суверенитета на страната.

Един народен представител от ръководещата партия " Грузинска фантазия " отхвърли изказванията за заплашване, като упрекна опозицията, че сама е провела офанзивите.

" Ако бруталният побой над хора е в полза на някого, това несъмнено не е " Грузинска фантазия ", а радикалната съпротива ", сподели високопоставеният ръководещ народен представител Гия Волски, представен от грузинските медии по случая Чиковани.

Чиковани е със строшен нос, счупени скули, комоцио и разнообразни натъртвания, включително две черни очи. Той сподели, че не е ходил в полицията и те не са се свързвали с него, макар че имат отговорност да проверяват случаите, когато жертвите оповестяват за пострадванията си в незабавните отделения на болничното заведение.

" Нямам религия в нашата полиция, че желае да проверява ", каза той пред Ройтерс пред Народното събрание, където всеки ден се събират хиляди на митинг. Той назова полицията " марионетки " на Грузинската фантазия.

Във вторник (14 май) Народното събрание на Грузия одобри на трето и дефинитивно четене законопроекта.

Противниците настояват, че законопроектът е сходен на закон, който оказа помощ за потушаването на несъгласието в Русия против президента Владимир Путин и го виждат като тест за това дали Грузия остава по пътя към интеграция с Европа или се връща към въздействието на Москва.

Съединени американски щати, Европейският съюз и НАТО показаха угриженост по отношение на законопроекта, заявявайки, че той води Грузия в неверна посока.

След приемане на трето четене законопроектът отива при президента Саломе Зурабишвили, която по-рано съобщи, че ще наложи несъгласие. Въпреки това, нейното решение може да бъде отменено от ново гласоподаване в Народното събрание, следен от ръководещата партия и нейните съдружници.

Чиковани сподели, че митингите ще продължат макар заканите.

" Решени сме да протестираме, до момента в който този съветски закон не бъде анулиран ", сподели той. " Тези способи, които може да работят в Беларус и в Русия - няма да работят при грузинци. Грузинците харесват свободата си и ние ще се борим за нея.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР